Jouw handhygiëne,
onze zorg!

Germstar zet zich in voor een betere handhygiëne. Dit doen wij door het geven van advies, trainingen en het aanbieden van oplossingen die het voor jou eenvoudig maken om je handen te elimineren van bacteriën, schimmels en virussen.

Handhygiëne is de belangrijkste maatregel om de overdracht van micro-organismen te verminderen. Vooral op de handen komen veel micro-organismen (bacteriën, virussen en schimmels) voor. Deze zijn door je dagelijkse activiteiten op de huid terechtgekomen, maar bevatten vaak ziekteverwekkende kiemen. Om de overdracht via de handen te verminderen, is een goede handhygiëne belangrijk. Onder handhygiëne valt: handreiniging, handdesinfectie en handverzorging met handcrème. Iets wat vandaag de dag, belangrijker is dan ooit.

Handreiniging

Op de huid zitten onschadelijke bacteriën; de huidflora. Deze flora kun je onderverdelen in tijdelijke en permanente micro-organismen. De tijdelijke flora is vaak wel ziekteverwekkend (pathogeen). Gelukkig is dit gemakkelijk te verwijderen door middel van de juiste handreiniging, ofwel het verwijderen van vuil en de tijdelijke flora op de handen met water en zeep.

Voor een goede hygiëne is het belangrijk dat de zeepdispensers niet worden bijgevuld. Vervang in plaats daarvan de gehele voorraadfles zeep. Uitzondering kan worden gemaakt voor medewerkers met aangetoonde of bewezen overgevoeligheid voor de in vloeibare zeep vrijwel altijd aanwezige conserveringsmiddelen. In dat geval kan gebruik gemaakt worden van zakjes zeeppoeder of vloeibare zeep van een andere samenstelling.

Handdesinfectie

Bij het desinfecteren van de handen, wordt ook de permanente huidflora gereduceerd. Desinfecteren doe je door het gebruik van een handalcohol. Handalcohol is de verzamelnaam voor de alcoholpreparaten die gebruikt worden voor (niet-operatieve) handdesinfectie. Deze kunnen zowel op basis van ethanol, n-propanaol of isopropanol zijn samengesteld. Toevoeging van chloorhexidine of een ander desinfectans hebben geen extra waarde voor de gewone handhygiëne.

Verstrek de handalcohol bij voorkeur door middel van een touchless dispenser en verspreid het middel goed over je handen. De alcohol heeft geen reinigende werking. De absorptie van de alcohol door de huid is gering en vormt dus geen risico*.

*Alcohol resorptie door de huid is geen probleem binnen de religies waar de consumptie van alcohol verboden is. 

Tot slot: Het gebruik van desinfecterende zeep voor handdesinfectie heeft geen toegevoegde waarde. Desinfecterende zeep is namelijk minder effectief dan handalcohol. Het voordeel van handdesinfectiemiddelen is dat het een grotere kiemreductie geeft en dat het overal te gebruiken is, thuis en onderweg.

Handverzorging

Tot slot houdt de handverzorging de handen in goede conditie. Handverzorging is bijvoorbeeld het kort houden en verzorgen van de nagels en het aanbrengen van handcrèmes om uitdroging en kloofvorming tegen te gaan. Door veelvuldig toepassen van handhygiëne, vooral wassen, kan de huid namelijk uitdrogen en geïrriteerd raken. Ga dit tegen door een vochtinbrengende huidcrème te gebruiken. Handcrèmes worden geleverd in kleine tubes voor persoonlijk gebruik of in dispensers met wegwerpbare containers, die niet worden nagevuld. Het tuitje van de dispenser of de mond van de tube mag bij het nemen van handcrème vanzelfsprekend niet worden aangeraakt. Want bij aanraking kan de handcrème besmet kan raken. Potten handcrème worden afgeraden omdat de handcrème dan gemakkelijk besmet kan raken.

Techniek handreiniging

Germstar richt zich op het desinfecteren van de handen. Voor de volledigheid nemen we ook de stappen van de handreiniging met je door.

  1. Draag geen sieraden, kunstnagels of nagellak. Strop tot slot kleding met lange mouwen op.
  2. Open de kraan met lauw water. De temperatuur van het water moet behaaglijk zijn voor de handen en het water moet flink doorstromen.
  3. Maak de handen nat met water uit een flink stromende kraan. Voorzie de handen van een laag vloeibare zeep uit een touchless dispenser zonder het tuitje van de dispenser aan te raken.
  4. Wrijf de handen gedurende 10 seconden goed over elkaar. Vingertoppen, duimen en daarnaast gebieden tussen de vingers. Ook de polsen moeten goed ingewreven worden.
  5. Spoel goed af onder flink stromend water, waarbij het water van de pols naar de vingertoppen toe vloeit, doe dit minimaal 20 seconden.
  6. Droog de handen goed af met een schone, droge (papieren) handdoek, ook de polsen en tussen de vingers.*
  7. Sluit de kraan met bijvoorbeeld een (papieren) handdoek of elleboog.
  8. Werp de gebruikte papieren handdoek of het stuk keukenrol weg, indien mogelijk in een touchless papierbak die met de voet te bedienen is. Dit is namelijk het het meest hygiënisch. 

  *Het gebruik van een elektrische handdroger voor het drogen van de handen afgeraden. Het drogen duurt namelijk te lang en je mist dan het mechanisch verwijderen van micro-organismen (door middel van het droogdoekje). Bovendien droogt de huid uit, wat een onnodige extra belasting van de huid betekent.

Techniek handdesinfectie

Germstar vertelt je in een paar stappen hoe onze dispenser optimaal gebruikt kan worden. Uiteraard blijf je zelf verantwoordelijk voor het juiste gebruik.

 1. Ringen, armbanden, kunstnagels, nagellak en polshorloges worden niet gedragen, kleding met lange mouwen dient opgestroopt te worden.
 2. Breng uit de dispenser handalcohol aan op de droge handen, zonder daarbij het tuitje van de dispenser aan te raken.
 3. Neem zoveel handalcohol dat het kuiltje van één hand met handalcohol is gevuld. Deze hoeveelheid is nodig om de handen gedurende de volledige inwerktijd van de handalcohol nat te houden.
 4. Wrijf de handen nu gedurende ongeveer 15-20 seconden zorgvuldig over elkaar tot ze droog zijn. Ook de vingertoppen, duimen, gebieden tussen de vingers en de polsen moeten grondig met de handalcohol worden ingewreven
 5. Bij niet of onvoldoende droging van de alcohol is het effect minder en bestaat bovendien de kans bij aansluitend gebruik van handschoenen op huidirritatie.

Eisen dispensers

Aan dispensers worden de volgende eisen gesteld:

 1. Alle vaste dispensers zijn touchless;
 2. Ze zijn zo geconstrueerd dat het de inhoud niet besmet
 3. Gebruik geen systemen met een navulbaar reservoir

Benieuwd naar onze dispensers? Kijk in de webshop!

NEEM CONTACT OP

We horen
graag van je

Bezoek ons

Krammer 8
3232 HE Brielle

Telefoon / E-mail

085 0477200
info@germstar.nl

Volg ons