Beste lezer,

Ik kom direct maar to-the-point; We maken er een zooitje van met zijn allen. En het feit dat ik dit al zo lang zie gebeuren, is de aanleiding om deze open brief naar jullie te schrijven. Recht uit het hart. Nederland is in de ban van het Coronavirus en één van de oplossingen is een goede handhygiëne. En als deze hygiëne kan bijdragen om dit virus de baas te zijn, hoe kan het dan dat dit nog zo misgaat? Er zijn dubieuze desinfecterende producten op de markt, die aangeprezen worden als de oplossing, gewoon rotzooi! Komt bij dat veel producten gewoonweg verkeerd worden toegepast. Men wordt gedwongen om verschillende hygiëneproducten door elkaar te gebruiken. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik erger me dood en daarom laat ik van mij horen. Ik ben geen wetenschapper maar heb wel enige kennis op gebied van een écht goede handhygiëne, maar bovenal een gezond boerenverstand.

Laten we beginnen met de maatregel waar de meeste mensen mee worstelen… De beperking van het fysieke contact. We zien het om ons heen gebeuren. Mensen met verdriet, blijdschap of gewoon de behoefte aan een omhelzing. Het schudden van handen bij een eerste ontmoeting, wat begin dit jaar nog heel gewoon was. Iemand troosten bij een begrafenis of juist iemand omhelzen op een bruiloft. Elk mens heeft nou eenmaal behoefte aan fysiek contact. En wat nou als ik jou vertel dat dit met de juiste hygiënemaatregelen gewoon zou kunnen? Het probleem ligt echter bij het feit dat niet iedereen, correctie; vrijwel niemand, op de juiste manier omgaat met deze hygiënemaatregelen. Hierdoor houden we de COVID-19 pandemie zelf in stand. Dus wanneer neemt iedereen nou eindelijk zijn verantwoordelijkheid?

Dan de bedrijven. Weet je hoeveel sectoren hieraan onderdoor gaan? Veel ondernemers moeten hun deuren nu voor de tweede keer sluiten van de overheid. En dit terwijl zij zo ontzettend veel geïnvesteerd hebben in veiligheid en hygiëne. Ik hoor de meest schrijnende verhalen. Dit is de doodsteek. Dagelijks spreek ik met vrienden, relaties en klanten die het al ontzettend moeilijk hadden en na de vorige persconferentie nogmaals dicht moesten. Ze staan aan de afgrond en de overheid geeft net het laatste zetje. Ik vind het vreselijk om dit te horen en te zien gebeuren. Terwijl een groot deel van de oplossing ligt bij een goede handhygiëne. Als we allemaal ook onze handen op de juiste manier reinigen, kunnen al deze bedrijven gerust hun deuren weer openen. Hoe moeilijk kan het zijn? We laten ons toch niet door die politici vertellen hoe en wat, verdikke.

Dan de thuissituatie. Wist je dat de meeste besmettingen daar plaatsvinden? Ja, gewoon in jouw eigen huis. Juist daar waar je je volledig veilig waant. Niet dus… Maar ook het belang van de juiste handhygiëne in huis is zo belangrijk, kun je niet weten als de politiek hier geen voorlichting over geeft.

Waarom investeert de overheid hier niet in? In juiste handhygiëne producten voor bedrijven, maar ook voor thuis? En bovenal in goede voorlichting aan onze bevolking. Want kun je het hen kwalijk nemen zich niet aan de hygiëne richtlijnen te houden als de overheid hier zelf geen prioriteit aan geeft? Dus meneer Rutte, ik zou zeggen voorlichten en handhaven!

En ergens is het een lastig onderwerp, want handhygiëne lijkt onzichtbaar. Dit terwijl mondkapjes niet meer uit het straatbeeld weg te denken zijn. Op straat, in de winkels en in het openbaar vervoer; je ziet ze overal. Hiermee is die maatregel zichtbaar. En dus de sociale druk om deze te dragen ook groter. Daar komt bij dat er binnenkort waarschijnlijk boetes uitgedeeld gaan worden voor het niet dragen van een mondkapje. Maar het frappante hieraan is dat de overdracht via de handen vele malen groter is. En hoe controleren we of iemand zijn/haar handen wast? Niet… En zeg eens eerlijk, was je zelf wel op de juiste momenten je handen? Na het tanken? Na het boodschappen doen? Of na een toiletbezoek? En dan heb ik het niet over de vijf seconden je handen onder de kraan. Nee, echt wassen! Minimaal 20 seconden met water én zeep. Want dat is uiteindelijk het allerbeste.

Maar ik ben me er heus van bewust dat een kraan en zeep niet altijd bij de hand zijn. En juist dan is een middel om de handen te desinfecteren een goede oplossing. Want ook dit elimineert 99,99% van de bacteriën, schimmels en virussen. Maar ook hier geldt; enkel als je het op de juiste wijze gebruikt.

Ik heb het dus niet over de zooi die nu op de markt is… Begrijp me niet verkeerd, ik zie ook gerenommeerde merken, maar ook echt teveel, gewoonweg rommel. Dan, bij nagenoeg iedere winkel, restaurant of welke gelegenheid dan ook staat er een ander middel. Ik zie de meest gekke dingen voorbij komen. Omgebouwde zeepdispensers, plantenspuiten, potten met een troebel goedje, enzovoort. Als er maar alcohol in zit, verder, tja, onwetendheid. De door “desinfectie cowboys” overvallen ondernemers moesten inkopen in alle haast, zij doen dit absoluut met de juiste bedoelingen. Want weten zij veel. Maar helaas, daar gaan we de oorlog niet mee winnen. Ook een issue; Bij iedere gelegenheid smeer je weer iets anders op je handen. Laag over laag. De ene keer een druppeltje gel de volgende keer een beetje foam. Maar bovenal geven de dispensers of pakken de gebruikers niet de juiste hoeveelheid, waardoor de eliminatie van de flora niet voldoende is. Mensen, bij verkeerd gebruik is het niets meer dan schijnveiligheid!

Gebruik de juiste hoeveelheid, van het juiste middel, op de juiste momenten. Dat is de sleutel tot succes! Want nogmaals een juiste handhygiëne helpt echt tegen het doden van virussen, schimmels en bacteriën, niet alleen in deze Coronatijd, maar altijd. Het beste is dus wanneer je altijd zelf een eliminerend middel bij de hand hebt, thuis en onderweg. En als je dan toch het product moet of kan gebruiken bij degene waar een dispenser staat, doe het goed!

En aangezien de overheid het niet doet, dan maar een stukje voorlichting vanuit mijn persoon. Omdat het zien gebeuren en niets doen, niet in mijn aard ligt. Noem het eigenwijs, noem het irritant of noem het bijdehand. Maar als ik hiermee al een aantal mensen bewust maak van wat de juiste handhygiëne is, is mijn doel geslaagd. Want je doet het goed, of doe het niet. Ik sluit af met een kleine instructie, voor iedereen begrijpbaar. Want als iedereen zich aan onderstaande advies houdt, kunnen we wat mij betreft elkaar gewoon weer de hand schudden.

Gebruik allereerst een eliminerend middel wat op basis van ethanol, n-propanaol of isopropanol is samengesteld. Draag bij het reinigen van je handen het liefst geen ringen, nagellak, kunstnagels of horloges en stroop lange mouwen op. Breng de juiste hoeveelheid aan op je hand. De fabrikant geeft de juiste dosering aan, meestal is dit 3ml. Bij Germstar gaat het per juiste dosering om gemiddeld 1ml. Wrijf cq was de handen gedurende 15-20 seconden zorgvuldig over elkaar heen. Vergeet hierbij niet de vingertoppen, duimen, gebieden tussen de vingers en de polsen grondig met de handalcohol in te wrijven, omdat hier ook bacteriën achter kunnen blijven. Als de alcohol niet genoeg gedroogd is, is het effect minder. Zorg er dus altijd voor dat je handen geheel droog zijn voordat je verder gaat.

Laten we samen onze handen op de juiste manier schoonhouden zodat we snel weer terug kunnen naar het oude normaal.
Handhygiëne, doe het goed, of doe het niet. Maar blijf dan thuis.

Met vriendelijke groet,
Ton ten Westenend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Back to Top